BAZI HORMONLARIN CEVİZLERDE AŞI BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Halil İbrahim Oğuz
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, bazı hormonların, ceviz aşılarında başarı üzerine etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Kontrollü şartlarda yapılan aşılama işleminde metot olarak, yongalı göz aşı metodu kullanılmıştır. Hormon uygulamaları iki farklı şekilde yapıl-mıştır. Birinci uygulama şeklinde, aşılamadan hemen önce çıkarılan aşı gözleri doğ-rudan 250, 500 ppm NAA; 1000, 2000, 3000 ppm IBA; ve 1000, 2500, 5000, 7500, 10000,ppm IAA çözeltilerine batırılmıştır. İkinci uygulama şeklinde ise, aşılanarak plastik torbalara alman cevizlerin kök bölgesine 10-20 ppm ve faklı miktarlarda IBA, IAA ve GA3 çözeltileri üç gün aralıkla üç defa verilmiştir. Araştırma sonucunda, şahit uygulamasından % 62 oranında bir başarı elde edilirken, direk aşı gözlerine yapılan uygulamalardan % O ile 30 arasında, kök bölgesine yapılan uygulamalardan ise %80 ile %100 arasında aşı başarıları elde edilmiştir.
giberellik asit,aşı kalemi,aşılama,fide yetiştiriciliği,bitki büyüme düzenleyicileri,NAA,uygulama yöntemleri,IBA,fideler,ceviz,IAA
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bahçe Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstracts, AGRIS, Goole Akademik ve TÜBİTAK/ULAKBİM Ulusal Veri Tabanlarına Girmektedir. EBSCO, ISC, DOAJ (Directory of Open Access Journals), Ulrich’xxs Directory ve ISI Thompson Master Journal List (ZOOLOGICAL RECORD) ve SCOPUS