Yüksekova (Hakkâri)’de Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Göz Verimliliklerinin Belirlenmesi
Cüneyt Uyak
Adnan Doğan
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Ömer Faruk Özatak
Hakkari Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma, Yüksekova’ da kendi kökleri üzerinde yetiştirilen Öküzgözü, Daufi, Mercani, Mercegül,Besirane, Savdani, Tırşık ve Zerik üzüm çeşitleri üzerinde 2016 yılında yürütülmüştür. Araştırmada,üzüm çeşitlerinin göz verimliliklerinin saptanması ve optimum budama seviyelerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Çeşitlerin göz verimlilikleri (somak sayısı/göz) yıllık dallar üzerindeki 1. boğumdan 10.boğuma kadar alınan tek gözlü çeliklerin sürmeye zorlanmasıyla oluşan sürgünler üzerindeki salkımtaslaklarının sayılmasıyla belirlenmiştir. Çeşitlerin göz verimliliklerinin (somak sayısı/göz) Mercegül(1.84), Öküzgözü (1.76), Daufi (1.80) ve Savdani (1.22) çeşitlerinde 5. göz seviyesinde, Mercani (1.66),Besirane (1.61), Tırşık (1.41) ve Zerik (1.66) çeşitlerinde ise 4. göz seviyesinde en yüksek olduğu tespitedilmiştir. Sonuç olarak, Mercegül, Öküzgözü, Daufi ve Savdani çeşitlerinin 5. göz üzerinden, Mercani,Besirane Zerik ve Tırşık çeşitlerinin ise 4. göz üzerinden orta uzunlukta budanmaları gerektiği ortayakonulmuştur.
Dergi Adı Bahçe
Basım Tarihi 06-2018