Yazarlar |
İsmail Güvenç
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye |
Ahmet KAZANKAYA
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada Türkiye meyveciliğinde önemli bir yere sahip olan cevizin üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir. Türkiye’de 2017 verilerine göre 210 bin ton civarında ceviz üretilmiştir. Dünya ceviz üretiminin % 5.20’i Türkiye’de üretilmektedir. Türkiye’nin cevizde yeterlilik durumu 2000’de %93.9 iken 2017’de % 76.7’e düşmüştür. Son yıllarda Türkiye’nin toplam ceviz ihracatı ve ithalatı sırasıyla 8.1 ve 66.01 bin ton kadardır. Bu verilere göre Türkiye ceviz ihtiyacının bir kısmını ithalat yoluyla temin etmektedir. Türkiye ceviz dış ticaretinde açık veren bir ülke durumundadır. Bunların yanında Türkiye’nin cevizde rekabet gücü (karşılaştırmalı üstünlüğünün) 2012-2015 döneminde orta derecede iken 2016 yılında bir avantaja sahip olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte Türkiye’nin ceviz sektöründe alacağı önlemlerle üretim, yeterlilik, ihracatta rekabet gücünü artırması mümkündür. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 1308-7576 |
Dergi Tarandığı Indeksler | Scopus |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 09-2019 |
Cilt No | 29 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 418 / 424 |
Doi Numarası | 10.29133/yyutbd.569905 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/doi/10.29133/yyutbd.569905 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 8 |
Google Scholar | 24 |