img
Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü    
Yazarlar
İsmail Güvenç
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada Türkiye meyveciliğinde önemli bir yere sahip olan cevizin üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir. Türkiye’de 2017 verilerine göre 210 bin ton civarında ceviz üretilmiştir. Dünya ceviz üretiminin % 5.20’i Türkiye’de üretilmektedir. Türkiye’nin cevizde yeterlilik durumu 2000’de %93.9 iken 2017’de % 76.7’e düşmüştür. Son yıllarda Türkiye’nin toplam ceviz ihracatı ve ithalatı sırasıyla 8.1 ve 66.01 bin ton kadardır. Bu verilere göre Türkiye ceviz ihtiyacının bir kısmını ithalat yoluyla temin etmektedir. Türkiye ceviz dış ticaretinde açık veren bir ülke durumundadır. Bunların yanında Türkiye’nin cevizde rekabet gücü (karşılaştırmalı üstünlüğünün) 2012-2015 döneminde orta derecede iken 2016 yılında bir avantaja sahip olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte Türkiye’nin ceviz sektöründe alacağı önlemlerle üretim, yeterlilik, ihracatta rekabet gücünü artırması mümkündür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1308-7576
Dergi Tarandığı Indeksler Scopus
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 09-2019
Cilt No 29
Sayı 3
Sayfalar 418 / 424
Doi Numarası 10.29133/yyutbd.569905
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/doi/10.29133/yyutbd.569905
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 8
Google Scholar 22
Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü

Paylaş