The Media as the Factor of Tending to Sport in Children: A Study after a Tv Competition Programme Named as “Ice Dancing”
Ekrem Levent İlhan
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Eylem GENCER
Bu araştırma ulusal bir televizyon kanalında iki yayın dönemi yayınlanan “Buzda Dans” isimli, sportif içerikli ve magazin yönü olan bir yarışma programının ardından çocuk izleyici kitlesinde buz pateni sporuna yönelimin etkisi olabileceği hipotezinden hareketle yapılmıştır. Bu açıklama ışığında araştırmanın temel amacı 6-12 yaş aralığında buz pateni yapan çocukların genel yönelim unsurlarını belirlemek ve bu unsurlar arasında söz konusu yarışma programıyla ilgi olabilecek faktörler olup olmadığını betimlemektir. Bu amaç doğrultusunda gerekli resmi izinler alınarak, Ankara’da Belpa Buz Pateni Sarayı ile Optimum alışveriş merkezi buz pateni pistinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olimpik buz pateni sarayında ve İstanbul Ataköy Galleria alışveriş merkezinde buz pateni pistinde buz pateni yapan, 6-12 yaş grubu toplam 297 çocuğun anne-babalarına, (86 baba-211 anne) çocuklarının buz patenine yönelim nedeni/nedenleri açık uçlu bir veri toplama aracı marifetiyle sorulmuş ve cevap sayısı sınırlaması getirilmemiştir. Elde edilen veriler temelde çocuklar kaynaklı ve anne baba kaynaklı olmak üzere 2 genel kategoriye ayrılarak. Bu kategorilerin altında diğer faktörler sınıflandırılmıştır. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri yapılarak [frekans (f) ve yüzde (%) değerleri] tablo ve şekillerle ifade edilmiştir. Araştırma sonucunda çocuklar kaynaklı yönelim nedenlerinin %48 anne-babalar kaynaklı yönelim nedenlerinin %52 olduğu bulunmuştur. Çocuklar kaynaklı yönelim nedenlerinin en başında %38 ile çocukların hareket etmeyi, spor yapmayı ve eğlenmeyi sevmeleri, ikinci olarak da %27’lik bir oran ile buzda dans yarışmasından etkilenmeleri gelmektedir. Çocuklardan kaynaklanan yönelim nedenlerine göre yaklaşık olarak her 4 çocuktan 1’inin söz konusu buzda dans yarışmasından etkilenerek buz pateni yaptığı bulgusu araştırmamızın hipotezini doğrulamaktadır.
Dergi Adı Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce