Judocuların Problem Çözme Becerilerinin ve Sportif Güven Düzeylerinin İncelenmesi (Trabzon Olimpiyat Hazırlık Merkezi Örneği)
Arda Öztürk
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Betül Bayazıt
Kocaeli Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Eylem GENCER
Bu araştırmanın amacı, Trabzon Olimpiyat Hazırlık Merkezi'ndeki judocuların problem çözme becerileri ve sportif güven düzeylerinin incelenmesidir. Araştırma grubunu, Trabzon Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde aktif olarak judo sporu ile uğraşan 60 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlaması ise Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından yapılan Problem Çözme Ölçeği ve Vealey (1986) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlamasını Engür ve arkadaşları (2006) tarafından yapılmış olan Sürekli Sportif Güven Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilere tanımlayıcı istatistiki işlemler yapıldıktan sonra Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Faktörlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; judocuların cinsiyet ve milli sporcu olma değişkeni açısından problem çözme becerileri puanlarına bakıldığında, cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Yine yaş, eğitim durumu, antrenman yaşı ve antrenör ile çalışma yılına baktığımızda ise eğitim durumu değişkeninde anlamlı farklılık söz konusudur (p<0.05). Judocuların sportif güven düzeyi puanlarına baktığımızda ise; değişkenlerin hiçbirinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05).
Dergi Adı SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1304-284X