Siirt İli Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları Ve Çözüm Önerileri
Adnan Doğan
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Araştırma Siirt ili bağcılığının mevcut durumunu, sorunlarını belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yörenin iklim faktörleri bağcılık açısından değerlendirilmiştir. Köyden şehre göçün yöredeki bağ alanı ve üzüm üretiminin sürekli azalmasına neden olduğu dikkat çekmiştir. Yeni bağ tesislerinin yapılamaması, bağcılık tekniğinin yeterince bilinmemesi, uygun standart çeşitlerin yetiştirilememesi, bağ alanlarının yerleşim yeri olarak kullanılması, verim ve gelir düşüklüğü yörede bağcılığın gerilemesinin önemli nedenleri arasında görülmüştür. İlin iklim özelliklerinin bağcılık açısından uygun olmasına rağmen yörede bağcılığın halen geleneksel yöntemlerle sürdürüldüğü dikkat çekmiş ve yöre bağcılığında karşılaşılan sorunların çözümünde, bağcılara verilecek teknik destek ve yönlendirmelerin bu sorunları büyük ölçüde çözebileceği kanaati hakim olmuştur.
üzüm,bağcılık,Türkiye,Siirt,verimlilik,Vitis,üzüm bağları,çiftlik gelirleri,Vitis vinifera
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi