Bağlanma stilleri, sosyal destek ve kariyer uyumluluğu: Alternatif modeller
Doç. Dr. Evren ERZEN
Ahmet Kara
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri ile sosyal destekleri ve kariyer uyumlulukları arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda dokuz model test edilmiştir. Üç farklı bağlanma stilinin üç farklı kariyer uyumluluğu üzerindeki etkisinde üç farklı sosyal destek değişkeninin aracı rolü sınanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 278 kadın (%70), 119 erkek (%30) olmak üzere 397 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde Kariyer Uyumluluğu, Üç boyutlu Bağlanma Stilleri ve Çok Boyutlu Sosyal Destek ölçekleri kullanılmıştır. Veriler yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Dolaylı etkilerin anlamlılığının test edilmesi için de Bootstrapping yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar kaygılıkararsız bağlanma stilinin kariyer uyumluluğu üzerindeki etkisinde aileden, arkadaştan ve özel kişiden elde edilen sosyal desteğin kısmi aracılık rolü olduğunu göstermektedir.
Aracılık,Kariyer Uyumluluğu,Bağlanma Stilleri,Sosyal Destek
Dergi Adı Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi