Güvenlik İklimi ve Güvenlik Kültürünün İşyeri Yaralanmaları Üzerine Etkisinde Güvenlik Davranışlarının Aracılık Rolü: Döküm Sanayinde Bir Araştırma
Himmet Karadal
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ethem MERDAN
Abubakar Mohammed Abubakar
Antalya Bilim Üniversitesi, Türkiye
İnsanlar iş hayatlarında olduğu gibi sosyal hayatlarında da güven içerisinde olmayıisterler. Ancak bazı meslekler vardır ki (madencilik, demir-çelik, metal döküm sanayi vb.)zaman zaman iş kazası durumları ve beraberinde ciddi yaralanmalar yaşanabilir. Bu işkazasının sebep olacağı yaralanmaları azaltmak için işyerinde güvenli bir atmosferinoluşturulması son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı, güvenlik iklimi ve güvenlikkültürünün işyeri yaralanmalarına etkisinde güvenlik davranışlarının aracılık rolünü tespitetmektir. Çalışmanın kapsamı ve sınırları itibarıyle; Kırşehir ve Kırıkkale’de yer alandöküm sektöründeki işletmelerin çalışanlarıdır. Veri toplamak amacıyla anket yöntemikullanılmıştır. Kırıkkale ve Kırşehir'deki metal döküm sanayiinde 309 çalışanın anketverileri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Amos istatistik programı ile analizedilmiştir. Araştırma sonucunda güvenlik iklimi ve güvenlik kültürünün işyeriyaralanmaları üzerinde etkisinde güvenlik davranışlarının aracılık etkisinin olduğugörülmüştür.
Dergi Adı Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 12-2019