JOURNEY OF NATURALLY COLORED COTTONS FROM FIELD TO FINAL PRODUCTS AND THEIR PRODUCT RANGES
Aynur Gürel
Doç. Dr. Meltem BAYRAKTAR
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Begüm GÜLER
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Esra İLHAN AYIŞIĞI
Muhammed Bahattin Tanyolaç
Hüseyin Akdemir
Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Çoban
Şadiye Hayta Smedley
Ülfet Erdal
Beyaz lifli pamuk çeşitleri beyazlatma ve boyama gibi çok prosesli muamelelerden sonra tekstil endüstrisinde kullanılmaktadırlar. Sentetik kimyasal boyalar maliyet üzerine en etkili faktör olmalarının yanısıra, çevre ve insan sağlığı için de tehlikelidirler. Bu nedenle araştırmacılar doğal pigmentli pamuk germplazmı üzerinde çalışmaya başlamışlardır. Bu çalışmada, bitki biyoteknolojisinin de katkılarıyla "tarladan ürüne" konsepti içinde hem organik yetiştirilen, hem de doğal renklere sahip pamuk liflerinin, giysi, mobilya ve ev dekorasyonları alanlarındaki kullanım potansiyellerinin ortaya konması hedeflenmiştir.
Dergi Adı Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik
Basım Tarihi 01-2016