Türkiye’de Doğal Yayılış Gösteren Terfezia Türleri ve Ekolojileri
Doç. Dr. Funda ATİLA
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Ülkemizde Keme, domalan, toprak mantarı ve diğer bazı isimlerle bilinen Terfezia türleri genellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde yayılış gösterdiklerinden dolayı çöl trüfleri içerisinde sınıflandırılırlar. Türkiye’nin özellikle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde Terfezia türleri doğal olarak yayılış göstermektedir. Üstün lezzetleri ve yüksek besin değerlerinin yanı sıra tıbbi özellikleri ile de dikkat çeken Terfezia türleri tüm dünya da büyük talep görmektedir. Index Fungorum’a göreTerfezia cinsi içerisinde 50’den fazla tür tespit edilmiştir ve bunlardan 7 tanesi ülkemizin farklı bölgelerinde kayıt altına alınmıştır. Türkiye’de en yaygın görülen türler Terfezia boudieri ve T. claveryi’dir. Diğer taraftan, T. albida, T. arenaria, T. cistophila, T. leptoderma ve T. olbiensis türleri de Türkiye’de yayılış gösteren diğer türlerdir. Bu derlemede, ülkemizde yayılış gösteren Terfezia türleri ile bu türlerin morfolojik ve mikroskobik bazı özellikleri, yayılış alanları, ekolojik istekleri, ekonomik değerleri ve doğal yayılış alanları üzerindeki tehditler literatürde yer alan konu ile ilgili yürütülmüş çalışamaların sonuçlarına dayanılarak gözden geçirilmiş ve Terfezia türlerinin doğal yayılış alanlarının korunması ile ilgili bazı öneriler sunulmuştur.
Ascomycetes,keme,domalan,çöl türfleri,doğal ortam
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Mantar Dergisi