Yazarlar |
Perihan Batun
|
Emre Bakkalbaşı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye |
Ahmet KAZANKAYA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye |
İsa Cavidoğlu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada olgunlaşma süresince Van Gölü çevresinde yer alan 5 farklı bölgeden temin edilen cevizgenotiplerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Adilcevaz, Ahlat, Edremit, Çatak veHakkari'den temin edilen olgun cevizlerin ortalama iç oranları sırasıyla, %45.7, 45.0, 42.2, 43.1 ve 38.4olarak bulunmuştur. Olgunlaşma süresince cevizlerin yağ içerikleri önemli oranda artmış ve olguncevizlerde yağ içeriği %65.7 ile %70.7 arasında değişmiştir. Cevizlerde baskın yağ asidi linoleik asitolurken, onu oleik asit takip etmiştir. Örneklerin doymamış yağ asidi içeriği olgunlaşma süresince belirgindüzeyde artmıştır. Cevizlerin tokoferol içerikleri de olgunlaşma süresince önemli ölçüde artmıştır.Örneklerin başlangıç ve son toplam tokoferol içerikleri sırasıyla, 8.3-18.5 ve 121.9-135.4 mg/100g yağarasında değişmiştir. Olgun cevizlerde baskın mineral potasyum olurken onu sırasıyla, Mg ve Caizlemiştir. Elde edilen sonuçlar, 5 farklı bölgeden elde edilen genotiplerin ümitvar ceviz tipleri olduğunuve bu genotiplerden standart ceviz çeşitlerinin oluşturulması için seleksiyon çalışmaları yapılmasıgerektiğini göstermiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | GIDA / THE JOURNAL OF FOOD |
Dergi ISSN | 1300-3070 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2017 |
Cilt No | 42 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 155 / 162 |
Doi Numarası | 10.15237/gida.GD16062 |
Makale Linki | http://www.trgidadergisi.org/images/Articles/GD16062.pdf |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 1 |
Google Scholar | 12 |