img
FATTY ACID PROFILES AND MINERAL CONTENTS OF WALNUTS FROM DIFFERENT PROVINCES OF VAN LAKE    
Yazarlar
Perihan Batun
Emre Bakkalbaşı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
İsa Cavidoğlu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada olgunlaşma süresince Van Gölü çevresinde yer alan 5 farklı bölgeden temin edilen cevizgenotiplerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Adilcevaz, Ahlat, Edremit, Çatak veHakkari'den temin edilen olgun cevizlerin ortalama iç oranları sırasıyla, %45.7, 45.0, 42.2, 43.1 ve 38.4olarak bulunmuştur. Olgunlaşma süresince cevizlerin yağ içerikleri önemli oranda artmış ve olguncevizlerde yağ içeriği %65.7 ile %70.7 arasında değişmiştir. Cevizlerde baskın yağ asidi linoleik asitolurken, onu oleik asit takip etmiştir. Örneklerin doymamış yağ asidi içeriği olgunlaşma süresince belirgindüzeyde artmıştır. Cevizlerin tokoferol içerikleri de olgunlaşma süresince önemli ölçüde artmıştır.Örneklerin başlangıç ve son toplam tokoferol içerikleri sırasıyla, 8.3-18.5 ve 121.9-135.4 mg/100g yağarasında değişmiştir. Olgun cevizlerde baskın mineral potasyum olurken onu sırasıyla, Mg ve Caizlemiştir. Elde edilen sonuçlar, 5 farklı bölgeden elde edilen genotiplerin ümitvar ceviz tipleri olduğunuve bu genotiplerden standart ceviz çeşitlerinin oluşturulması için seleksiyon çalışmaları yapılmasıgerektiğini göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı GIDA / THE JOURNAL OF FOOD
Dergi ISSN 1300-3070
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2017
Cilt No 42
Sayı 2
Sayfalar 155 / 162
Doi Numarası 10.15237/gida.GD16062
Makale Linki http://www.trgidadergisi.org/images/Articles/GD16062.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2
Google Scholar 11
FATTY ACID PROFILES AND MINERAL CONTENTS OF WALNUTS FROM DIFFERENT PROVINCES OF VAN LAKE

Paylaş