ANTIPROLIFERATIVE EFFECT OF LACTOBACILLUS PLANTARUM L4 STRAIN ISOLATED FROM CERVICOVAGINAL MICROFLORA ON HELA CANCER CELL LINE
Dr. Öğr. Üyesi Esin KIRAY
Ergin Kariptaş
Samsun Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Serap YALÇIN AZARKAN
Amaç: Lactobacillus spp. bakterilerinin çeşitli kanser hücrelerinin proliferasyonunu inhibe ettiği gösterilmiştir. Ancak, vajinal Lactobacillus’ların rahim ağzı kanseri hücreleri üzerindeki etkileri nadiren bildirilmiştir. Bu çalışmada Türkiye’de yaşayan sağlıklı kadınların servikovajinal florasından izole edilen L. plantarum L4 suşunun çeşitli probiyotik karakterleri ve HeLa kanser hücre hattı üzerindeki antiproliferatif etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Türün moleküler tanımlaması 16S rDNA analizi ile gerçekleştirilmiştir. L4 suşunun probiyotik özellikleri geleneksel yöntemlerle belirlenmiştir. L4 suşunun immun modilatör etkisini belirlemede insan Interleukin-10 (IL-10) ve Tümör Nekroz Factor-alfa (TNF-α) ELISA kitleri kullanılmıştır. HeLA hücre hattı üzerindeki antiproliferatif etkisi XTT kiti kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: L4 suşu güçlü probiyotik özellikler sergilemiştir. L4 suşunun, TNF-α üretimini azaltarak HeLa hücreleri üzerinde anti-inflamatuar bir etki gösterdi ve IL-10 üretiminin artırılmasını sağladı. L. plantarum L4 suşunun HeLa hücreleri üzerinde en büyük antiproliferatif etkinin metabolitin 0,0006 gr/ml’lik en yüksek dozunda %90-95 düzeyinde ölüm oranı gözlemlenirken canlı hücre sayısının %5-10 arasında olduğu görülmüştür. İnsan göbek ven endotel hücreleri (HUVEC) üzerinde herhangi bir antikanser etkisi olmamıştır. Sonuç: Güçlü probiyotik özelliklere sahip L. plantarum L4 suşu, immunmodilatör etkisi ve çok küçük dozlarda bile yüksek bir antiproliferatif etki göstermesi sebebiyle HPV kanseri için umut verici bir tedavi adayı olarak kabul edilebilir.
antiproliferative effect | HeLa | IL-10 | Lactobacillus plantarum | TNF-α
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale