ERGENLERDE BEDEN İMAJI ALGISININ KİMLİK GELİŞİMİ SÜRECİNE ETKİSİ
Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul TALU
Beden imajı,bireyin kendi bedeni hakkında sahip olduğu duygu ve düşüncelere bağlı değerlendirmeler olarak tanımlanır. Özellikle ergenlerde beden algılarıyla ilgili bu değerlendirme biçimleri,aynı zamanda onların kimlik gelişimi sürecinde de etkin rol oynayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı ergenlerde beden imajı algısının, kimlik gelişiminin bir göstergesi olan kimlik statülerine olan etkisini;cinsiyet ve sınıfdüzeyi bağlamında ortaya koymaktır. Araştırmada ilişkisel modeledayalıbetimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu,bir devlet lisesinde öğrenim gören419 ergen oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak ‘’Kişisel BilgiFormu’’, “Vücut Algısı Ölçeği’’ ve ‘‘Ego Kimlik Statüleri Ölçeği’’ kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre ergenlerde beden imajı algısının,cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Cinsiyetin kimlik gelişimi sürecine olan etkisine ilişkin sonuçlara göre ise kimlik statülerinden olan askıda(moratoryum) ve dağınık kimlik statüsünde yer almanın cinsiyete göre farklılaştığı, başarılı ve ipotekli kimlik statüsünde bulunmanın ise cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Sınıf düzeyinin beden imajı üzerindeki etkisine ilişkin elde edilen sonuçlara göre de ergenlerde beden imajı algısının,sınıf düzeyine göre az da olsa anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir.
Dergi Adı İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN ISSN-2149