ANNELERİN ÖZGECİ SUÇ KORKUSUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ
Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul TALU
Neslihan Avcı
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmada annelerin özgeci suç korkusunuetkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini 2015 yılında Kırşehir ilmerkezinde ikamet eden 3-6 yaş çocuğa sahip 657 anneoluşturmuştur. Araştırma tarama modelinde betimsel birçalışmadır. Araştırmada veriler araştırmacı tarafındangeliştirilmiş 18 maddeden oluşan “Suç korkusu ölçeği”ile araştırmanın bağımsız değişkenlerine cevapoluşturmak amaçlı hazırlanmış “kişisel bilgi formu” iletoplanmıştır.Verilerin analizi sonucunda annenin özgecisuç korkusunu etkileyen faktörlerden; Annenin yaşı,eğitim düzeyi, sahip olduğu çocuk sayısı ve sahip olunançocuğun yaş ve cinsiyeti, annenin yaşadığı mahalle vesemti güvenli bulma durumu, annenin kendisinin geçmişsuç mağduriyeti deneyimi yaşayıp yaşamama durumugibi değişkenlerin istatistiki olarak anlamlı sonuçlarverdiği (p<0,05) ve bu bağlamda annenin çocuğunailişkin algıladığı suç korkusu düzeyini etkilediğigörülmüştür. Diğer yandan annenin kendisinin geçmişteyaşadığı suç türü değişkeninin ise istatistiki olarakanlamlı bir sonuç vermediği (p>0,05) görülmüştür.
Dergi Adı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN ISSN-2146