BİR OYUNDAN ÖTESİ: ``MAVİ BALİNA’’ (THE BLUE WHALE) ADLI OYUNUN SHNEIDMAN’IN ``İNTİHAR KÜPÜ’’ MODELİ BAĞLAMINDA ANALİZİ
Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul TALU
Bu çalışmanın amacı, son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde büyük yankı uyandıran ve yaklaşık200’e yakın çocuk ve ergenin intiharından sorumlu tutulan ve otoritelerce şimdiye kadarki en tehlikelive en ölümcül bir meydan okuma oyunu olduğu iddia edilen ``Mavi Balina” (The Blue Whale) adlıçevrim içi oyunun çocuk ve ergenler üzerindeki intihara sürükleyici etkisini, Edwin Shneidman’ın``intihar küpü’’ modeli bağlamında analiz edip, değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda ``MaviBalina” oyununda yer alan ve oyunculardan elli gün boyunca sırasıyla yerine getirilmesi istenen elligörev, Shneidman'ın’ ’intihar küpü’’ modelinde yer alan acı (pain), baskı (press) ve huzursuzluk(perturbation) gibi üç temel psikolojik faktör bağlamında incelenmiş ve modelle ilişkisi saptanangörevler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analiziyöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın, bundan sonraki zamanlarda ortayaçıkabilecek benzer yapıdaki oyunların kullandığı psikolojik stratejileri çözümleme ve dolayısıyla daçocuk ve ergenleri bu tür zararlı içerikli oyunlardan koruma sürecindeki bireysel ve toplumsalbilinçlenmeye önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı KIrşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019
Doi Numarası 0000-0002-3062-6130
Makale Linki http://kefad.ahievran.edu.tr/Kefad/ArchiveIssues/PDF/f88a380c-b0f8-e911-8105-005056b06ff6