img
Gökhöyük Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Süt ve Döl Verim Özellikleri. 1 Süt Verim Özellikleri   
Yazarlar
Hüseyin Erdem
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Savaş Atasever
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
 Ertuğrul KUL Ertuğrul KUL
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Araştırma, Amasya ili Gökhöyük Tarım İşletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların süt verim özelliklerini ve bu özellikler üzerine çevre faktörlerinin etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini bu işletmede yetiştirilen 179 baş Siyah Alaca ineğin 1996-2002 yılları arasındaki 334 verim kaydı oluşturmuştur. Laktasyon sırasının 305 gün süt verimi (3O5GSV) ve laktasyon süt verimi (LSV) üzerine etkisi önemli (PO.01), laktasyon süresi (LS) ve kuruda kalma süresi (KKS) üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Buzağılama mevsiminin etkisi LSV üzerinde PO.01 düzeyinde, 305GSV üzerinde ise P<0.05 düzeyinde önemli çıkarken, diğer özellikler üzerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. Buzağılama yılının etkisi LS, LSV ve 305 GSV üzerinde P<0.01 düzeyinde, KKS üzerinde ise P<0.05 düzeyinde önemli bulunmuştur. LS, 305GSV, LSV ve KKS için genel ortalamalar sırasıyla 301.7±3.8 gün, 6467.0±80.9 kg, 6273.0±l00.4 kg, 82.0±4.0 gün olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1308-8769
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2007
Cilt No 22
Sayı 1
Sayfalar 41 / 46
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 5

Paylaş