Yazarlar |
Osman Özlem
|
Ertuğrul KUL
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Araştırmamızın amacı, somatik hücre sayısı (SHS) ve inek tank sütünün kimyasal bileşimi üzerine bazı çevresel faktörlerin etkilerini belirlemektir. Türkiye'de Kırşehir ilinin bulunan aile tipi süt sığırı işletmelerinden Ocak ve Ekim 2016 tarihleri arasında Esmer ineklerden toplam 428 adet tank inek sütü örneği toplanmıştır. İşletme ölçeğinin etkisini değerlendirmek için, günlük tank sütü üretimi üç grupta sınıflandırıldı (küçük: <20 lt/g; orta: 20-40 lt/g ve büyük: >40 lt/g). Ayrıca, ortalama SHS değerlerine göre düşük (<200x103 hücre/ml), orta (200-500x103 hücre/ml) ve yüksek SHS (>500x103 hücre/ml) olarak üç grup oluşturulmuştur. SHS normal dağılım göstermediği için log10 tabanına göre transforme edilmiştir. Sonuçlar, örnek alma mevsiminin yağ oranı (P<0.05), logSHS, yağsız kuru madde (YKM), protein, laktoz ve pH'ı (P<0.01) önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. SHS büyük ölçekli işletmelerde en yüksek iken, en yüksek yağ oranı küçük ölçekli işletmelerde belirlenmiştir (P<0.01). Ayrıca, en düşük pH küçük ve orta ölçekli çiftliklere kıyasla büyük ölçekli işletmelerde bulunmuştur (P<0.01). Tüm tank sütü bileşimlerinden, SHS yalnızca yağ oranını etkilemiş (P<0.05) ve en düşük yağ oranı yüksek SHS (>500x103 hücre/ml) olan tank sütünde belirlenmiştir. Sonuç olarak, mevsimin tank süt kalitesini artırmak için öncelikle en önemli çevresel faktörlerden biri olduğu sonucuna varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Akademik Ziraat Dergisi |
Dergi ISSN | 2147-6403 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 06-2020 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 163 / 170 |