Kırsal Göçün Sosyal İçerikli Nedenleri: Erzurumİli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği
Doç. Dr. Ertuğrul GÜREŞCİ
Bu çalışmada, Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağında meydana gelen ağır ve ileri düzeydeki göçün sosyal nedenleri-nin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla, göç olgusunun teorik te-melleri, dünyadaki ve Türkiye'deki göçle ilgili örneklere yöne-lik çalışmalar ve bölgeyle ilgili yayınlanan bilgi ve veriler kul-lanılarak, öncelikli olarak çalışmanın altyapısı oluşturulmuştur. Bölgedeki göçün nedenlerini ve etkilerini belirlemek için, 26 köyün tamamında tabakalı örnekleme yöntemiyle 91 hane rei-siyle yapılan anket sonuçları kullanılmıştır. Göçün nedenlerini belirlemek için, anket sonucu elde edilen veriler kullanılarak probit yöntemiyle Sınırlı Bağımlı Değişken Regresyon modeli Limdep Programı'nda tahmin edilmiştir. Çalışmada, verilerin analizi içini göçe etkili olan sosyal veriler ile ekonomik ve diğer tarımsal veriler bir bütün olarak ele alınmış ve istatistiki analiz-ler bu şekilde yapılmıştır. Çalışmada, sosyal veri olarak hane genişliği, yaş, eğitim, sosyal güvence, sağlık, akrabalık ilişkileri ve sayısı, kent ve köy yaşamı verileri kullanılmıştır. Yapılan is-tatistiki analizler sonucunda, sosyal verilerin de kırsal göç için önemli olduğu ortaya konulmuştur.
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2019
Makale Linki http://sosbilder.igdir.edu.tr/Makaleler/522293695_05_Guresci_(83-101).pdf