img
img
Türkiye’de Hemşirelik Alanında Astımlı Çocuklarla İlgili Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi (Analysis of Postgraduate Thesis About Asthmatic Children in Nursing Field in Turkey)   
Yazarlar (2)
Dr. Öğr. Üyesi Erdal AKDENİZ Dr. Öğr. Üyesi Erdal AKDENİZ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Selma Öncel
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu sistematik çalışmada, çocuklarda astım konusunda hemşireler tarafından yapılan lisansüstü çalışmaların incelenerek konu alanlarını ve özelliklerini belirlemek ve hemşirelerin uygulamada kullanabileceği sonuçları ortaya çıkararak bu alanda yapılacak yeni araştırmalara yol gösterici olması amaçlanmıştır.Sistematik analiz/derleme olan bu araştırmada, Yüksek Öğretim Kurulu başkanlığı ulusal tez merkezi veritabanı kullanılarak çocuklarda astım ile ilgili tüm tezler 15 Aralık 2017-15 Ocak 2018 tarihleri arasındataranmıştır. Tarama yapılan veri tabanında 332 teze ulaşılmıştır. Dâhil etme ve dışlama kriterlerine göreçalışmalar değerlendirilmiş ve kriterlere uyan sekiz tez çalışmaya alınmıştır. Tezlerin yarısı yüksek lisanstezi olup, bu çalışmaların daha çok tanımlayıcı ve ilişki arayıcı (%75); doktora tezlerinin ise deneysel veyarı deneysel (%100) çalışmalar olduğu belirlenmiştir. Örneklem sayısı genelde 50-200 arasındadır. Çocuklarda astım en çok Çocuk Sağlığı ve Halk Sağlığı Hemşireliği alanlarında çalışılmıştır. İki çalışmadaastımlı çocukların ebeveynleri, üç çalışmada ise astımlı çocuklar örnekleme alınmıştır. Müdahale çalışmalarında eğitimin; hastalık hakkında bilgi, yaşam kalitesi, hastalıkla başa çıkma, hastalık seyri ve öz etkililiğin artmasında; hastaneye başvurma ve günlük yaşam aktiviteleri kısıtlamalarının azalmasında etkiliolduğu belirlenmiştir. Astımlı çocuğun/ebeveynlerinin eğitilmesi ile hastalık hakkında bilgi, başa çıkma,öz yeterlilik artar iken, hastaneye yapılan başvuru sayısı azalmıştır. Astımlı çocuğun zamanının büyükbir kısmını okulda geçirmesi nedeni ile öğretmenlere ve diğer okul çalışanlarına astımda hastalık yönetimikonusunda periyodik olarak sağlık profesyonelleri tarafından eğitimler verilmeli ve tüm okullarda okulsağlığı hemşiresinin bulunması zorunlu hâle getirilmelidir. Yine çocukların astım yönetiminde okul personeline verilecek eğitimlerin etkilerini inceleyen araştırmaların yapılması yararlı olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turkiye Klinikleri J Nurs Sci
Dergi ISSN 1308-092X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2019
Cilt No 11
Sayı 2
Sayfalar 176 / 189
Doi Numarası 10.5336/nurses.2018-61506
Makale Linki http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=0&sid=88e34273-ee71-4acc-a889-8c3f89d05163%40sessionmgr4007