Sosyal Bilgiler Atatürkçülük Konuları Bağlamında Yurttaşlık Bilincine Yönelik Sözlü Tarih Çalışması: Bulgaristan Göçmenleri
Dr. Öğr. Üyesi Enver TÜRKSOY
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Nihat Karaer
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Araştırma kırsal bölgede yaşayan yurttaşların 4. Sınıf Atatürkçülük konularıçerçevesinde yurttaşlık bilincinin tespitini amaçlamaktadır. Araştırma nitel araştırma türlerinden olan kültür analizi yaklaşımı temel alınarak tasarlanmıştır. Araştırmanın temelini göç etmek zorunda kalan bir toplumun Mustafa Kemal Atatürk’eyönelik algılarının Atatürkçülük konularından yola çıkılarak tespiti oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırılan toplum “93 harbi” olarak adlandırılan Osmanlı-Russavaşları nedeniyle göç etmek zorunda kalan Bulgaristan göçmeni Başmakçı köyühalkını kapsamaktadır. Araştırmacılardan biri Başmakçı Köyü’nde 5 yıl öğretmenlik yapan ve bölge halkı ile yakın ilişkide olan biridir. Sözlü tarih yöntemi kullanılarak araştırma verileri toplanmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanarak video ve ses kayıtları alınmıştır. Toplananveriler içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Halkın Atatürkçülük konularıkonusunda farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların konu hakkında bilgi edinmeye istekli olduğu görülmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Eğitim Dergisi (KED)
Dergi Tarandığı Indeksler Education Full Text (H. W. Wilson) Database Covarage List
Basım Tarihi 12-2018