Kuzu doğum ağırlığının semitendinosus kasındaki lif sayısı ve çeşidine etkisi
Doç. Dr. Emre ŞİRİN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Yüksel Aksoy
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Uğur Şen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Zafer Ulutaş
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Kuran
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Gebelik döneminde annenin beslenme düzeyi doğum ağırlığının düsük ya da yüksek olmasının nedenlerinden biridir. Annenin gebelik döneminde beslenme düzeyi kas lifi sayısını etkilemektedir. Bu durum, doğan yavruların doğum ağırlıklarının farklı olmasına neden olabilir. Bu çalısma, doğum ağırlığının kuzuların Semitendinosus (ST) kasındaki kas lifi sayısına ve çesidine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırma materyalini olusturan Karayaka ırkı disi kuzular sürü ortalaması baz alınarak düsük (n=8, 2.68±0.07 kg) ve yüksek doğum ağırlığı (n=7, 4.05±0.14 kg) olmak üzere iki guruba ayrılmıslardır. Kuzular 110 günlük yasta sütten kesimi takiben 55 günlük ad-libitum besiye alınmıstır. Besi basında ve sonunda gerekli tartımlar yapılmıs, kesim sonrası da sıcak ve soğuk karkas özellikleri de belirlenmistir. Ayrıca kesim sonrası izole edilen Semitendinosus kasından yeteri miktarda örnek alınarak -196 0C deki sıvı azotta dondurulmus, -80 $^ 0 C$ de depolanmıstır. Analiz günü cryostat yardımı ile 10 μm kalınlığında örnekler alınarak ATPase boyama tekniği ile kas lifleri ayırt edilerek sayılmıs ve sınıflandırmaya tabi tutulmustur. Yüksek doğum ağırlığına sahip kuzuların ST kasındaki ortalama toplam kas lifi sayısı 15393 adet iken, bu düsük doğum ağırlığına sahip kuzularda 10198 adet olarak tespit edilmistir (P>0.05). Düsük ve yüksek doğum ağırlığına sahip Karayaka kuzularının Semitendinosus kasını olusturan kas lifi tipleri bakımından bir farklılık tespit edilmemistir (P>0.05). Ayrıca kabuk yağı kalınlığı bakımından gruplar arasında farklılık önemli iken (P<0.05), göz kası derinliği bakımından bir farklılık tespit edilmemistir (P>0.05). Bu çalısmada, doğum ağırlığının Semitendinosus kasındaki toplam kas lifi sayısı üzerine bir etkisinin olmadığı tespit edilmistir.
besi performansı,doğum ağırlığı,Karayaka,kas lifi,kuzu,koyun,hayvan besleme,gebelik,kuzulama
Dergi Adı Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 02-2011