Karayaka ırkı koyunlarında kas lifi tiplerinin ve sayısının belirlenmesi
Doç. Dr. Emre ŞİRİN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Yüksel Aksoy
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Uğur Şen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Zafer Ulutaş
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Kuran
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Et kalitesini belirleyen faktörler arasında eti oluşturan kas liflerinin tipi, sayıları ve boyutları yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, koyunlarda Musculus Longissimus Dorsi (MLD), Musculus Semitendinosus (MST) ve Musculus Semimembranosus (MSM) kaslarındaki kas lifi tipleri sayısının oransal olarak dağılımı ile bu kas liflerinin alanlarının belirlenmesidir. Araştırmanın materyalini, 3-5 yasındaki ergin Karayaka ırkı koyunlar oluşturmuştur. Koyunlardan kesim sonrası alınan MLD, MST ve MSM kas örnekleri derhal sıvı azotta dondurulduktan sonra -$80^ oC$ de depolanmıştır. Daha sonra bu örneklerden cryostat yardımı ile 10 μm büyüklüğünde kesitler alınarak ATPase staining analizlerine tabi tutulmuştur. ATPase staining analizi ile bu kaslardaki kas lifi tipleri, her bir kas lifinin alanları ve birim alandaki kas lifi sayıları belirlenmiştir. MLD, MST ve MSM kaslarında tip IIB (hızlı-glikolitik) kas lifi sayısının, tip IIA (hızlı-oksidatif-glikolitik) ve tip I’den (yavas-oksidatif) daha fazla olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Ayrıca MLD kasındaki tip IIB (%61.0) liflerinin oranının, MST (%40.8) ve SM (%46.2) kasındakilerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. MLD kasındaki toplam kas lifi tiplerinin %12.5’ini tip I, %26.5’ini tip IIA ve %61.0’ini de tip IIB oluşturmaktadır. MST 1kasında ise tip I’lerin oranı %32.5, tip IIA’ların oranı %26.8 ve tip IIB’lerin oranı %40.8 olarak tespit edilmiştir. MSM kasında ise tip I’lerin oranı %34.0, tip IIA’ların oranı %20.0 ve tip IIB’lerin oranı ise %46.2 olarak tespit edilmiştir.
iskelet kası,Karayaka,kas lifi,kas dokusu,longissimus dorsi,et kalitesi,koyun,et bileşimi,koyun eti,koyunlar,kas telciği
Dergi Adı Hayvansal Üretim
Basım Tarihi 07-2010