Karlı dağlık bir havzada günlük ve aylık akım değerlerinin SWAT modeliyle değerlendirilmesi: Bitlis Çayı havzası örneği
Doç. Dr. Emrah YALÇIN
Bu çalışmada, yerel meteoroloji istasyonlarının günlük meteorolojik ölçümleri ile kaba ölçeklitopoğrafya, arazi örtüsü ve toprak verileri kullanılarak oluşturulan bir SWAT modelinin, karlı dağlık birhavzada günlük ve aylık akım değerlerini simülasyon ve tahmin performansı Bitlis Çayı örneğindedeğerlendirilmiştir. Fırat-Dicle havzasında yer alan Bitlis Çayı’nın Baykan akım gözlem istasyonuyerindeki akım değerlerini simüle edebilmek için geliştirilen SWAT modeli, Baykan istasyonunun ölçümverileri kullanılarak günlük ve aylık akım simülasyonları için ayrı ayrı kalibre edilip doğrulanmıştır. Hemkalibrasyon hem de doğrulama periyodunda günlük akım değerleri için iyi, aylık akım değerleri için iseçok iyi olarak nitelendirilebilecek simülasyon istatistikleri elde edilmiştir. Geliştirilen modelin, akımölçümleri olmadan sadece meteorolojik veriler kullanılarak günlük ve aylık akımları ne derece doğrutahmin edilebileceği incelendiğinde ise modelin hem istatistiksel değerlendirme indeksleri hem de akımsüreklilikilişkileri bağlamında tatmin edici tahmin performansları sunabildiği görülmüştür. Günlük akımtahminleri ile ölçüm verileri arasında yıllık maksimum zaman serileri bağlamında güçlü bir korelasyonelde edilememiş olsa da bu durumun hesaplanan tekerrürlü taşkın debileri bağlamında belirgin farklaryaratmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, geliştirilen SWAT modelinin, gelecek on yıllarda BitlisÇayı’nın akım rejiminde meydana gelebilecek olası değişimlerin günlük ve aylık bazda incelenebilmesineolanak sağlayabileceğini göstermektedir.
Dergi Adı Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 08-2020