2-metil-1h-benzimidazol-5-karboksilik asit molekülünün yapısal ve titreşimsel spektrumlarının teorik ve deneysel olarak incelenmesi
Doç. Dr. Emine TANIŞ
Bu çalışmada, 2-metil-1h-benzimidazol 5 karboksilik asit (2M1HB5C) molekülü deneysel teknikler (FT-IR,Dispersive Raman, 1H ve 13C NMR spektrumu) ve teorik (DFT metodu) hesaplamalar kullanılarak incelendi.Titreşimsel spektrumlar (FT-IR ve dispersive-Raman) gibi deneysel sonuçlar, DFT (B3LYP) metodu ve cc-pVDZ bazseti kullanılarak hesaplanmış teorik sonuçlar ile desteklendi. Uyarılma enerjileri, osilatör şiddeti, dalga boyları, HOMOve LUMO enerjileri gibi elektronik özellikler araştırıldı. Ayrıca moleküler elektrostatik potansiyeli, termodinamiközellikleri hesaplandı ve natural bağ orbital analizi yapıldı. Sonuç olarak 2M1HB5C molekülünün teorik sonuçları,deneysel spektrumlar ile kıyaslandı ve aralarında iyi bir uyum olduğu görüldü.
Dergi Adı Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 2147-835X