A Theoretical Study of Structural, Electronic and Elastic Properties of the Antiperovskite SnNCa3
Selgin Al
Doç. Dr. Ahmet İYİGÖR
Kübik fazdaki antiperovskit SnNCa3 bileşiğinin yapısal, mekanik, elektronik ve fonon özellikleri yoğunluk fonksiyonel teorisi kullanılarak sistematik olarak incelenmiştir. Hesaplanan örgü sabitleri ve bulk modülleri literatürdeki verilerle mükemmel bir uyum içerisindedir. Bileşiğin mekanik kararlılığı elde edilen elastik sabitlerinden yola çıkılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar bileşiğin mekanik kararlı olduğunu göstermiştir. Pugh kriterine göre ise de bileşik kırılgandır. Bileşiğin elektronik bant yapısı metalik karakterde olduğunu göstermiş olup, iletkenliğe en büyük katkı Sn-5p, N-2p ve Ca-3d orbitallerindeki elektronlardan gelmektedir. Fonon dağılım eğrileri ve onlara karşılık gelen durum yoğunlukları yoğunluk fonksiyonel pertürbasyon teorisi çerçevesinde lineer tepki yaklaşımı kullanılarak ilk defa elde edilmiştir. Elde edilen fonon eğrilerine göre SnNCa3 anti perovskit bileşiği dinamik kararlıdır.
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 05-2018