radyoloji birimi çalışanlarında dış kaynak kullanım algısının iş doyumu ve işe bağlılığa etkisi
Çardak Hüseyin
Doç. Dr. Emine ŞENER
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ramazan Erdem
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Günümüzde hastaneler artan rekabet şartlarında varlıklarını sürdürebilmek için dış kaynakkullanımını yoğun olarak yapmaktadır. Hastanelerde dış kaynak kullanımı, önceleri temizlik hizmeti,yemek hizmetleri, güvenlik hizmetleri gibi alanlarda yapılırken son yıllarda laboratuar ve radyoloji,acil servis ve yoğun bakım hizmetlerinde de yapılmaktadır. Hastanelerde dış kaynak kullanımı üzerineçalışmalar daha önce yapılmıştır. Ancak radyoloji hizmetleri bağlamında çalışma az sayıdadır. Buçalışmada, radyoloji hizmetlerinde dış kaynak kullanımının birim çalışanlarının iş doyumu ve işebağlılıkları üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Betimsel nitelikte bir alan araştırması olan buçalışma 2014 yılında Muğla İlinde faaliyet gösteren kamu hastanelerinde görev yapan kadrolu vetaşeron radyoloji çalışanlarına ulaşılarak gerçekleştirilmiştir. Kolayda örneklem tekniği ile 86 çalışanaulaşılmıştır. Araştırmada dört bölümden oluşan birform kullanılmıştır. Kullanılanformda; dış kaynakkullanımına ilişkin çalışan algısı, iş doyumu ve işe bağlılık düzeylerini belirlemeye yönelik ölçekler yeralmaktadır. Araştırmada toplanan veriler SPSS ile frekans, yüzde, korelasyon ve regresyon analizlerikullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; katılımcıların çoğunluğunun kadın, evli, kırk yaşve üzeri, önlisans mezunu, 6 11 yıl arasında çalışmış, kadrolu olduğu tespit edilmiştir. Yapılankorelasyon analizi sonucunda, dış kaynak kullanımı, işe bağlılık ve iş doyumu arasında poziti f yöndebir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Dış kaynak kullanım algısının ve kullanım nedenine ilişkin bilgininiş doyumunu ve işe bağlığı etkilediği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda çalışanlarındış kaynak kullanımı konusunda etkin bir eğitim sürecinden geçirilmesi durumunda iş doyumu ve işebağlılıklarının olumlu yönde değişebileceği düşünülmektedir. İşe alım sürecinde çalışanların etkin biruyum eğitiminden geçirilmesi önerilmektedir.
Dergi Adı Hacettepe sağlık idaresi dergisi
Basım Tarihi 06-2015