Kurum içi Girişimcilik, Örgütsel Bağlılık Ve Sosyal Sermaye İlişkisi: Kamu Sektörü Ve Özel Sektörde Bir Karşılaştırma
Mustafa Kocaoğlu
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Emine ŞENER
Çalışma yaşamında meydana gelen dönüşümler çalışan ve örgüt ilişkilerinin de yenidendüzenlenmesi ve anlaşılmasını gerekli kılmaktadır. Özellikle son yıllarda yaşanan endüstriyel veekonomik değişimler sadece çalışanlara olan bakışı değil, çalışanların işe ve kuruma olanbakışını da etkilemiştir. Bilgi çağının yarattığı altın yakalı çalışanlar kendi yeteneklerine ilişkindaha değerlendirici bir tutum sergileyebilmektedir. Bunun tam tersi örgütler ise rekabet veteknolojinin etkisi ile yetenekleri farklı bir perspektiften ele alabilmektedir. Hem örgüt hem deçalışanın avantajı için bazı unsurların yöneticiler tarafından gözden kaçırılmamasıgerekmektedir. Bu çalışmada da bu unsurlardan birkaçına odaklanılarak, örgütsel davranışalanına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında kurum içi girişimcilik, sosyalsermaye ve örgütsel bağlılık ilişkisi incelenecektir. Literatürde, örgütün yenileşmesinde etkin birrol oynayan iç girişimcilik ile çalışanların örgüte bağlılık düzeyleri arasında pozitif ilişkinin olduğubelirtilmektedir. Bununla birlikte bu çalışma, sosyal ağ düzeyi ile ilişkili olan sosyal sermayeninde girişimcilik ve bağlılıkta önemli bir değişken olduğu savıyla planlanmış, Konya’da faaliyetgösteren kamu ve özel sağlık çalışanlarına ulaşılarak gerçekleştirilen betimsel nitelikte bir alanaraştırmasıdır. Araştırmada veri toplamak amacıyla her bir değişkene ilişkin hazırlanmış olanölçme araçları kullanılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilip yorumlanmış; çalışanların sosyalsermaye, girişimcilik ve bağlılık düzeylerine ilişkin elde edilen sonuçlar neticesinde önerilergeliştirilmiştir.
Dergi Adı AVRASYA Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 09-2018