Hastanelerde Bilgi Güvenliği Yönetimi: Nitel Bir Araştırma
Selma Baran
Doç. Dr. Emine ŞENER
Bilgi güvenliği son yıllarda sağlık kurumlarında daha da önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle teknolojikgelişmeler ile birlikte gerekli önlemler alınmadığı takdirde bilgi sızıntılarının artacağı düşünülmektedir. Hastanebilgi güvenliğine ilişkin çalışanların görüş, öneri ve değerlendirmelerini tespit etmek amacıyla nitel araştırmayönetmelerinden derinlemesine görüşmenin kullanıldığı bu çalışmada farklı birimlerde çalışan 12 hastaneçalışanına ulaşılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler ATLAS.ti nitel veri programında analiz edilerekyorumlanmıştır. Bu doğrultuda uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri bu görüşler doğrultusundaoluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, katılımcıların yaygın olarak bilgi güvenliğinin önemini vurguladıkları vebilgi güvenliği olgusunun “hasta mahremiyeti” olgusuyla birlikte algılandığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sırafiziksel koşulların, gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik açısından bilgi güvenliği için gerekli olduğu görülmüştür.Bilgi güvenliği yönetim sisteminin etkili işlemesi amacıyla, yöneticiler ve çalışanların işbirliği içinde olmasıaraştırma sonuçlarına ilişkin geliştirilen önerilerden biridir.
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
Basım Tarihi 01-2019