Esnaf ve Sanatkârların Ahilik Değerlerine Sahip Olma Durumlarının Bazı Değişkenler Açısından Belirlenmesi: Kırşehir Örneği
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Doç. Dr. Emine ŞENER
Bir çalışma ahlakı sistemi olarak Ahilik, yüzyıllar öncesinden günümüze kadaradından söz ettiren bir sistemdir. Bu çalışmanın amacı Kırşehir esnaf ve sanatkârlarınınAhilik değerlerine sahip olma durumlarının bazı değişkenler açısından belirlenmesidir.Araştırma evrenini Kırşehir’de yaşayan esnaf ve sanatkârlar ile bunların yanında çalışankişiler oluşturmaktadır. Araştırma tanımlayıcı nitelikte olup, verilerin toplanmasında yüzyüze anket tekniğinden faydalanılmıştır. Verilerin toplanmasında Ahilik Değerler Ölçeğikullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 20.0 programında analiz edilmiştir.Veriler üzerinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis VaryansAnalizi testleri yapılmıştır. Ayrıca ölçeğin geçerliliğini test etmek için Açımlayıcı FaktörAnalizi uygulanmıştır. Ölçek puanlarının yaş, cinsiyet, görev ve öğrenim durumuaçısından istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarıincelendiğinde esnaf ve sanatkarların Ahilik değerlerini yeterince benimsemediklerigörülmüştür. Bulunan bu sonuç diğer araştırmalarla da benzerlik göstermektedir.
Dergi Adı Business and Economics Research Journal
Basım Tarihi 07-2019