Örgütlerde Bilgi Güvenliğini Etkileyen Bir Unsur: Örgütsel Bilgi Paylaşımı
Selma Baran
Doç. Dr. Emine ŞENER
Bu çalışma, özel öğretim kurumlarında, örgütsel bilgi paylaşımının, bilgi güvenliği sürecine etkisini incelemek amacıylagerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı nitelikte, nicel araştırma modeli kullanılan araştırmada, üç bölümden (Kişisel Bilgi Formu, BilgiPaylaşım Ölçeği, Bilgi Güvenliği Ölçeği) oluşan veri toplama formu kullanılmıştır. Özel öğretim kurs merkezlerinde ve özelokullarda görevli araştırmaya katılmayı kabul eden katılımcıların doldurduğu 374 adet anket değerlendirmeye esas alınmıştır.Verilerin analizinde, SPSS 16.00 kullanılmıştır. Çalışmada, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U testi ve Spearman Korelasyon analiziile doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada örgütsel bilgi paylaşım düzeyi ile bilgi güvenliği değişkeni arasındapozitif yönde orta düzeyde anlamlı (r= 0,406, p<0,01) bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel bilgi paylaşımı düzeyiile bilgi güvenliği düzeyinin alt boyutları incelendiğinde, bütün boyutlarda anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgütselbilgi paylaşımının, bilgi güvenliği üzerinde düşük düzeyde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, bilgigüvenliği ve bilgi paylaşımı ile ilgili gelecekte yapılacak araştırmalara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Dergi Adı Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
Basım Tarihi 10-2020