Soğuk Savaş Dönemi Algı ile Gerçek Arasında Bir İmge Olarak Türk Solu; Demokrat Parti’nin Sol Hareketlere Yaklaşımı
Prof. Dr. Emin ÖZDEMİR
Abdurahman Fatih Şendil
ÖZDEMİR, Emin, ŞENDİL, Fatih A., Soğuk Savaş Dönemi Algı ile Gerçek Arasında Bir İmge Olarak Türk Solu; Demokrat Parti'nin Sol Hareketlere Yaklaşımı, CTAD, Yıl 12, Sayı 23 (Bahar 2016), s. 337-367. II. Dünya Savaşı sonrası kutuplara ayrılan dünyada Türkiye, yayılmacı Sovyet tehdidi karşısında Batı Bloğu'nda yer almaya çalışır. Bu sebepten Soğuk Savaş'ın ilk yıllarından itibaren Türkiye, Sovyet Rusya ile özdeşlemiş olan komünizme karşı bir devlet refleksi geliştirir. Zaman zaman cadı avına varan sol karşıtlığı, 1946-50 arası CHP'nin son iktidar döneminde başlar, 1950-54 Demokrat Parti iktidarında özellikle Kore Savaşı ve NATO üyeliği sürecinde zirve noktasına ulaşır. Sola karşı DP iktidarının ilk döneminde yoğunlaşan bu baskı, bir tehdit algısından olduğu kadar, Türkiye'de altyapısı olmayan sol düşünceyi büyük bir tehlikeymiş gibi göstererek Batı Bloğu'nda kendisine yer açma çabasından da kaynaklanır. Makalemizde DP'nin ilk iktidar döneminde sol hareketlere yaklaşımı, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nden, TBMM Tutanak Dergisi'nden, ABD Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu raporlarından, dönemin gazetelerinden ve ikincil kaynaklardan yararlanılarak incelenmiştir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi CTAD: Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI-Thomson Reuters/Web of Science, ERIH PLUS, EBSCO, Historical Abstracts, Index Islamicus, Middle Eastern and Central Asian Studies, MLA (Modern Language Association), ProQuest, SCOPUS ve TUBITAK ULAKBIM SBVT
Basım Tarihi 06-2016