1256 Tarihli ve 2115 Numaralı Kırşehir Nüfus Defterine Göre Haremeyn-i Şerifeyn Aşiretine Tabi Aşiretler- Cemaatler, Yerleştikleri Köylerin İsimleri, Hangi Aşirete –Cemaate Bağlı Oldukları, Hane Sayıları, Kaydedilen Nefer Sayısı ve Toplam Nüfusları Hakkında Bilgiler,
Prof. Dr. Ahmet GÜNDÜZ
Bu çalışmada H.1256 (M.1840/1841) tarihli ve 2115 numaralı Kırşehir nüfus defteri incelenmiştir.Deftere göre Kırşehir’de yaşayan aşiretler ve bunların yerleşmiş/ yerleştirilmiş oldukları köylerin isimleri, HaneSayıları, kaç kişinin deftere kaydedildiği, toplam nüfusun ne kadar olduğu hakkında bilgiler yer almaktadır. Ayrıcakonunun iyi anlaşılabilmesi için konuya doğrudan giriş yapılmamış ilk önce Osmanlı Devleti’nde yapılan nüfussayımları hakkında bilgiler verilerek konuya giriş yapılmıştır. Ardından defterde adı geçen küçük aşiret vecemaatlerin bağlı olduğu Haremeyn aşireti hakkında bilgiler verilerek Kırşehir’de bulunan köylerin hangi aşirettengeldiği ortaya konmuştur.
Dergi Adı Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal Of History School
Basım Tarihi 08-2018