img
Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması   
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Fikret Karataş
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Özet
Doğal bitkilere olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle hem çiğ olarak hemde yemeği yapılarak tüketilen yemlik bitkisindeki vitaminler, beta-karoten, glutatayon miktarları ve toplam antioksidan kapasitenin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yemlik (Tragopogon reticulatus) bitkisinin yapraklarındaki indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) ile A vitamini, E vitamini, ?-karoten, C vitamini, tiamin klorür (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), nikotinik asit (B3 vitamini), pridoksin klorür (B6 vitamini) ve folik asit (B9 vitamini) vitaminlerinin miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Bitki yapraklarının toplam fenolik ve flavonoit miktarları spektrofotometrik ölçümlerle tespit edildi. Bunlara ek olarak bitki ekstraktının serbest radikal temizleme etkisi 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) kullanılarak ölçüldü ve bu etki standart antioksidanlığı bilinen bütilhidroksitoluen (BHT) ile kıyaslandı. Yemlik (Tragopogon reticulatus) bitkisinin yapraklarındaki GSSG, B3, B ve C vitaminlerinin miktarları yüksek iken GSH, ?-karoten, A, E, B1, B2 ve B9 vitaminlerinin miktarları ise düşük bulundu. Serbest radikal temizleme etkisi ise 46.56 ± 0.79 (%) olarak belirlendi ve BHT'ye kıyasla anlamlı fark bulundu (p<0.05). Sonuç olarak elde edilen bulgulardan Yemlik (Tragopogon reticulatus) bitki yapraklarının, Glutatyon (GSH, GSSG), ?-karoten, C vitamini, B2, B3 ve B6 vitaminleri açısından iyi bir kaynak olduğu, içerdiği zengin fenolik ve flavonoit içeriğinden dolayı güçlü antioksidan etkiye sahip bitki olduğu da söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (GÜFBED/GUSTIJ)
Dergi ISSN 2146-538X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2015
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 78 / 86
Makale Linki https://doi.org/10.17714/gufbed.2015.05.007
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1

Paylaş