Syntrichia ruralis ve Syntrichia montana (Pottiaceae) Taksonlarının Glutatyon İçeriklerinin Karşılaştırılması
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Mevlüt Alataş
Munzur Üniversitesi, Türkiye
Nevzat Batan
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Pottiaceae familyasının, Syntrichia cinsine ait Syntrichia ruralis (Hedw.) F. Weber &D. Mohr. ve Syntrichia montana Nees. taksonlarının indirgenmiş glutatyon (GSH) ve yükseltgenmişglutatyon (GSSG) miktarları, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlenmiştir.Syntrichia ruralis ve Syntrichia montana taksonlarının GSH, GSSG miktarlarının sırası ile 81.90 ±5.68 g/g, 25.28 ± 2.28 g/g ile 13.04 ± 1.74 g/g, 5.68 ± 1.02 g/g olduğu tespit edilmiştir. Bumiktarlar; Syntrichia ruralis taksonun içerdiği Glutatyon (GSH, GSSG) miktarlarının, Syntrichiamontana taksonundan fazla olduğu ve her iki yapraklı karayosunu taksonunda Glutatyon açısından iyibir kaynak olduğunu göstermiştir. Bu özelliklerinden dolayı bu yapraklı karayosunlarının antioksidanözellikte bitkiler oldukları görülmektedir.
Dergi Adı Çankırı Karatekin Üniversitesi Anadolu Briyoloji Dergisi (Anatolian Bryol.)
Basım Tarihi 01-2017
Makale Linki http:dergipark.gov.tr/anatolianbryology