img
img
Ateş Dikeninin (Pyracantha cocinea Roemer var. lalandi) Kırmızı Meyvelerindeki A, E, C Vitamini, β- Karoten, Likopen, Glutatyon ve Malondialdehit Miktarlarının Araştırılması   
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Ebru ÇÖTELİ Doç. Dr. Ebru ÇÖTELİ
Fikret Karataş
Devamını Göster
Özet
Bu çalışmada, kırmızı meyveleri olan Ateş Dikeninde (Pyracantha coccinea Roemer var. lalandi) A vitamini, E vitamini, C vitamini, β- Karoten, Likopen, indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) ve malondialdehit (MDA) miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Bu bitkinin taze meyvesindeki A, E, C vitaminleri, β-karoten, Likopen, GSH, GSSG ve MDA miktarları sırası ile 0.15±0.03 g/g; 0.22±0.04 g/g; 12.10±0.96 g/g; 37.31±3.61 g/g; 10.67±2.41 g/g; 200.81±30.15 g/g, 47.53±5.45 g/g ve 7.60±0.89 g/g olduğu belirlendi. GSH/GSSG oranın ise 4.23±0.35 olduğu gözlendi. Sonuç olarak elde edilen bulgulardan; ateş dikeni (Pyracantha coccinea Roemer var. Lalandi) bitkisinin meyvesi glutatyon (GSH, GSSG), β- karoten ve likopen miktarları açısından iyi olabileceği söylenebilir. Ayrıca süs bitkisi olarak ekilen bu bitkinin meyvelerinin antioksidan özellikte olduğu ve bu meyvelerin halk arasında kullanımının yararlı olabileceği düşünülmektedir
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1308-9064
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 03-2017
Cilt No 29
Sayı 1
Sayfalar 41 / 46
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/302922
Atıf Sayıları
Google Scholar 9

Paylaş