img
Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, BetaKaroten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması   
Yazarlar
Hayriye Boyacı
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Fikret Karataş
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada, Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Kayserinin Bünyan, Develi ve Melikgazi ilçelerinde yetişen aynı cins gilaburu meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları sırasıyla 0.10±0.01 - 0.24±0.03 µg/g; 0.96±0.12 - 14.38±1.58 µg/g; 3.27±0.23 - 6.52±0.70 µg/g; 2.89±0.30 - 10.95±1.10 µg/g; 206.78±13.24 - 334.75±16.81 µg/g ve 19.16±1.57 - 23.40±3.38 µg/g arasında değiştiği gözlendi. Sağlıklı bir diyet için beta-karoten, likopen ve GSH olmasına rağmen GSSG seviyesinin yüksek olması istenmeyen bir durumdur. Bu durumda, bulgularına göre, beslenme bakımından Viburnum opulus L.'nin en yararlı meyveleri Melikgazi, Develi ve Bünyan bölgeleri şeklinde sıralanabilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 1307-9085
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 11-2016
Cilt No 9
Sayı 1
Sayfalar 111 / 117
Makale Linki https://doi.org/10.18185/eufbed.59250
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş