Yazarlar (3) |
![]() |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() Fırat Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Kayserinin Bünyan, Develi ve Melikgazi ilçelerinde yetişen aynı cins gilaburu meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları sırasıyla 0.10±0.01 - 0.24±0.03 µg/g; 0.96±0.12 - 14.38±1.58 µg/g; 3.27±0.23 - 6.52±0.70 µg/g; 2.89±0.30 - 10.95±1.10 µg/g; 206.78±13.24 - 334.75±16.81 µg/g ve 19.16±1.57 - 23.40±3.38 µg/g arasında değiştiği gözlendi. Sağlıklı bir diyet için beta-karoten, likopen ve GSH olmasına rağmen GSSG seviyesinin yüksek olması istenmeyen bir durumdur. Bu durumda, bulgularına göre, beslenme bakımından Viburnum opulus L.'nin en yararlı meyveleri Melikgazi, Develi ve Bünyan bölgeleri şeklinde sıralanabilir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi |
Dergi ISSN | 1307-9085 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 11-2016 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 111 / 117 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/erzifbed/issue/33615/373007 |