img
img
Maydanozdaki (Petroselinum sativum) Askorbik Asit Oksidasyonunun Zamana Bağlı Olarak Araştırılması   
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Ebru ÇÖTELİ Doç. Dr. Ebru ÇÖTELİ
Fikret Karataş
Devamını Göster
Özet
Bu çalışmada, değişik konsantrasyonlarda hazırlanan standart askorbik asit (C vitamini) çözeltileri ile maydanozdaki (Petroselinum sativum) askorbik asit miktarlarının zamana bağlı olarak değişimi Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Değişik konsantrasyonlarda 0.5 μg/mL, 1.0 μg/mL, 2.0 μg/mL ve 4.0 μg/mL hazırlanan standart askorbik asit çözeltileri ile kıyılmış taze maydanoz yapraklarının suda çözülen kısmındaki (maydanoz suyu) askorbik asit miktarının zamana bağlı olarak azalması (oksidasyonu) belirlendi. Bu amaçla çözeltilerin hazırlandığı andan itibaren 1’er saat ara ile ilk 8 saat süre içerisinde analizler yapıldı. Tüm çalışmalar oda sıcaklığında gerçekleştirilmiş olup, derişimi 0.5 μg/mL olan standart askorbik asit çözeltisi 4. saatin sonunda HPLC’nin tayin sınırının altında olduğu için belirlenemedi. Diğer standart stok askorbik asit çözeltilerinde (1.0, 2.0 ve 4.0μg/mL) ise azalma …
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1308-9064
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2014
Cilt No 26
Sayı 2
Sayfalar 133 / 137
Makale Linki https://openaccess.firat.edu.tr/xmlui/handle/11508/8364
Atıf Sayıları
Google Scholar 4

Paylaş