| Yazarlar (2) |
Doç. Dr. Ebru ÇÖTELİ
|
|
|
| Özet |
| Bu çalışmada, değişik konsantrasyonlarda hazırlanan standart askorbik asit (C vitamini) çözeltileri ile maydanozdaki (Petroselinum sativum) askorbik asit miktarlarının zamana bağlı olarak değişimi Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Değişik konsantrasyonlarda 0.5 μg/mL, 1.0 μg/mL, 2.0 μg/mL ve 4.0 μg/mL hazırlanan standart askorbik asit çözeltileri ile kıyılmış taze maydanoz yapraklarının suda çözülen kısmındaki (maydanoz suyu) askorbik asit miktarının zamana bağlı olarak azalması (oksidasyonu) belirlendi. Bu amaçla çözeltilerin hazırlandığı andan itibaren 1’er saat ara ile ilk 8 saat süre içerisinde analizler yapıldı. Tüm çalışmalar oda sıcaklığında gerçekleştirilmiş olup, derişimi 0.5 μg/mL olan standart askorbik asit çözeltisi 4. saatin sonunda HPLC’nin tayin sınırının altında olduğu için belirlenemedi. Diğer standart stok askorbik asit çözeltilerinde (1.0, 2.0 ve 4.0μg/mL) ise azalma … |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
| Dergi ISSN | 1308-9064 |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 01-2014 |
| Cilt No | 26 |
| Sayı | 2 |
| Sayfalar | 133 / 137 |
| Makale Linki | https://openaccess.firat.edu.tr/xmlui/handle/11508/8364 |