img
Kırmızı ve Koyu Kırmızı Bazı Meyvelerdeki A, E Vitamini, Beta Karoten ve Likopen Miktarlarının Araştırılması   
Yazarlar
Fikret Karataş
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada meyve olarak tüketilen içi yada dışı kırmızı olan kiraz, vişne, çilek, kan portakalı, kırmızı elma, nar, can eriği, greyfurt, mor dut, kırmızı üzüm, siyah üzüm, böğürtlen, karpuz, gilaburu, kırmızı incir, nektari ve şeftali gibi meyveler de A, E vitaminleri, ?-karoten ve likopen miktarları Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. A vitamini, E vitamini, beta-karoten ve likopen bakımından en zengin kırmızı meyvelerin sırasıyla greyfurt (1.64±0.14 µg/g yaş ağırlık), gilaburu (8.10±1.04 µg/g yaş ağırlık), böğürtlen (71.14±6.28 µg/g yaş ağırlık) ve siyah üzüm (50.16 ±4.92 µg/g yaş ağırlık) olduğu belirlendi. Aynı şekilde A vitamini, E vitamini, betakaroten ve likopen bakımından en fakir kırmızı meyvelerin ise sırasıyla can eriği (0.10±0.01µg/g yaş ağırlık), kırmızı üzüm (0.11±0.01 µg/g yaş ağırlık), vişne (6.46 ± 0.62 µg/g yaş ağırlık) ve kırmızı incir (0.40±0.05 µg/g yaş ağırlık) olduğu belirlendi. Bu sonuçlardan A ve E vitaminleri ile ?-karoten ve likopen açısından bazı meyvelerin oldukça iyi kaynak olabilecekleri söylenebilir. Meyvelerdeki A ve E vitaminleri, ?-karoten ve likopen miktarlarındaki farklılıklar ise meyvelerin cinsi, bitkinin bakımı, beslenmesi ve ekolojik koşullardan kaynaklanmış olabilir
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 2146-538X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2016
Cilt No 6
Sayı 2
Sayfalar 61 / 66
Doi Numarası 10.17714/gufbed.2016.06.007
Makale Linki http://dx.doi.org/10.17714/gufbed.2016.06.007