Yazarlar |
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Fikret Karataş
Fırat Üniversitesi, Türkiye |
Seher Gür
Türkiye |
Özet |
Son yıllardaki çalışmalar, mikroelementlerin yüksek yapılı organizmalar ile maya metabolizması üzerindeki etkilerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae mikroorganizması iki farklı dozda (10 ve 40 μg/mL) krom III klorür tuzuna 12, 24 ve 36 saat boyunca maruz bırakılmıştır. Krom tuzuna maruz bırakılan maya örneklerine 10, 15 ve 20 μg/mL miktarlarında C vitamini eklenmiştir. Maya ve krom etkileşiminin mikroorganizmadaki bazı biyokimyasal parametrelere (A, E, C vitaminleri, Glutatyon, Malondialdehit) etkileri HPLC cihazı ile belirlenmiştir. Artan krom dozu ve süreye bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranlarında azalma, GSSG ve MDA miktarlarında ise artmaların olduğu belirlenmiştir. Artan C vitamini dozuna bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranında artma, GSSG ve MDA miktarlarında azalmaların olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; kromun maya mikroorganizmasında serbest radikal oluşumunu artırdığı, değişik konsantrasyonlarda eklenen C vitamininin serbest radikal oluşumunu azalttığı sonucuna varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 1308-9072 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 09-2021 |
Cilt No | 33 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 685 / 695 |
Doi Numarası | 10.35234/fumbd.932608 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.35234/fumbd.932608 |