1H, 1'H-3,3'-Biindazol Maddesinin Ratlarda Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkisinin Araştırılması
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Fikret Karataş
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Haki Kara
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Süleyman Servi
Fırat Üniversitesi, Türkiye
İndazoller kimya ve farmakoloji’de önemli bileşiklerdir. Bu çalışmada, ratlara belirli sürelerde enjekte edilen 1H,1'H-3,3'-biindazol maddesinin, ratların kan serumu, karaciğer ve böbrekteki antioksidan vitaminler (A, E, C), Se, MDA miktarları ile GSH-Px enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Serum, karaciğer ve böbrek numunelerindeki selenyum miktarları florimetrik metotla, A, E, C ve MDA seviyeleri ise yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlenmiştir. Eritrositlerin GSH-Px enzim aktivite miktarları spektrofotometrik metotla ölçülmüştür. Deneysel sonuçlarımız, A, E, C vitaminleri ve Se düzeylerinin genel olarak kontrol grubuna göre daha düşük olduğu, 3. enjeksiyon periyodunda GSH-Px enzim aktivite miktarının maksimum arttığı ve diğer enjeksiyon periyodlarındaki aktivitelerin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. 1H,1'H-3,3'-biindazolmaddesi uygulamasından sonra ratların A, E, C vitaminleri ve Se düzeyleri azalırken, MDA seviyeleri ve GSH-Px enzim aktivite miktarlarının arttığı tespit edilmiştir. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bu tıbbi maddelerin hayati önem taşıdığı ancak metabolizmada oksidatif strese yol açtığı belirlenmiştir. Bu maddeleri içeren ilaçların kullanımlarında antioksidan vitaminlerin ve selenium desteğinin faydalı olabileceği kanaatine varılmıştır.
GSH-Px,Biindazol,MDA,Se,Antioksidan Vitaminler
Dergi Adı BŞEÜ Fen Bilimleri Dergisi (BSEU Journal of Science)
Dergi ISSN ISSN-2458
Basım Tarihi 09-2022