Are summer resorts cooler in summer? A case study of İzmir province
Doç. Dr. Doğukan Doğu YAVAŞLI
Muhibullah Kirami Ölgen
Ege Üniversitesi, Türkiye
Volkan Zoğal
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Uydu tabanlı yeryüzü sıcaklıkları iklim çalışmalarında, özellikle de meteoroloji istasyonlarının mekânsal dağılımının yeterli olmadığı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışma İzmir kent merkezi ve çevresindeki belli başlı sayfiye alanlardaki yaz mevsimine ait gündüz ve gece yeryüzü sıcaklıklarını belirlemede Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) verisini kullanmaktadır. Çalışma kapsamında 2003 – 2016 yılları arasında hem gündüz hem de gece sıcaklıklarına göre sayfiye alanlarının İzmir kent merkezine göre daha serin olup olmadığı incelenmiştir. Bulgulara göre söz konusu dönemin büyük çoğunluğunda İzmir kent merkezine göre Çandarlı ve Dikili gündüzleri daha yüksek yüzey sıcaklıklarına sahipken; gece sıcaklıklarında İzmir kent merkezi incelenen sayfiye istasyonların tamamından daha yüksek yüzey sıcaklığına sahiptir. Mann – Kendall eğilim analizine göre gündüz yüzey sıcaklıklarında Dikili ve Eski Foça’da %1 düzeyinde, İzmir kent merkezinde %5 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalış eğilimi görülmektedir. Buna karşın, gece yüzey sıcaklıklarında Çeşme, Dikili ve Urla’da %1 düzeyinde, Çandarlı, Eski Foça ve Yeni Foça’da ise %5 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış eğilimi tespit edilmiştir. Gece yüzey sıcaklıklarındaki söz konusu pozitif eğilimin bu alanlarda kentleşmenin ve dolayısıyla yapay yüzeylerin artışı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Dergi Adı Ege Coğrafya Dergisi
Basım Tarihi 12-2018