Impacts of COVID-19 Pandemic on Tropospheric NO2 over Turkey
Doç. Dr. Doğukan Doğu YAVAŞLI
Muhibullah Kirami Ölgen
Ege Üniversitesi, Türkiye
COVID-19 pandemisi, antropojenik faaliyetlere getirilen kısıtlamalar nedeniyle troposferik$NO_2$ seviyelerini önemli ölçüde etkilemiştir. Bu çalışma, NO2’in COVID-19 ile olan ilişkisinin uydular aracılığıyla belirlenmesini Türkiye üzerinde incelemektedir. 2015 – 2019 yılları arasındaki OMI troposferik $NO_2$ verileri baz alınarak 2020 yılı verileri ile karşılaştırılmıştır. Türkiye genelinde Nisan, Mayıs ve Aralık aylarında kayda değer bir düşüş saptanmış, en fazla fark ise yüksek nüfuslu ve sanayileşmiş şehirlerde gözlemlenmiştir. Troposferik $NO_2$ seviyeleri, sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı aylarda neredeyse normale dönmüştür. Diğer bir yandan, bu çalışmada seçilmiş bazı şehirlerde nüfus hareketliliği ile$NO_2$ seviyelerindeki değişim arasındaki ilişkiyi açıklamak için Google Mobility verilerini kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları dünya çapında azalan antropojenik aktivitenin troposferik $NO_2$ seviyeleri üzerindeki etkileri ile uyum göstermektedir. Ancak, Türkiye'nin kendine özgü sokağa çıkma yasağı prosedürleri,$NO_2$seviyelerinde ayrı bir örüntü ortaya çıkarmıştır.
$NO_2$,COVID-19,OMI,DOMINO data,Türkiye
Dergi Adı Ege Coğrafya Dergisi