Academic Achievement Perfectionism and Social Support as Predictors of Test Anxiety
İbrahim Yıldırım
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Dilek GENÇTANIRIM KURT
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Baydan Yaprak
İlhan Yalçın
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada lise öğrencilerinin cinsiyetlerinin, akademik başarılarının, mükemmeliyetçilik düzeylerinin, algıladıkları sosyal desteğin sınav kaygısı düzeylerini yordama olasılığı incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini Ankara ili merkez ilçelerinde bulunan ve genel liselerde öğrenim gören 505 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak, öğrencilerin sınava ilişkin kaygılarını belirlemek amacıyla Sınav Kaygısı Envanteri, mükemmeliyetçilik düzeylerini belirlemek amacıyla Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği; aile, arkadaş ve öğretmenlerinden algıladıkları sosyal destek düzeylerini belirlemek amacıyla Algılanan Sosyal Destek Ölçeği-R ve demografik değişkenlere ilişkin olarak da Kişisel Bilgi Formu (KBF) uygulanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenler arası ilişki ve bu değişkenlerin sınav kaygısını ne derece yordadığı aşamalı regresyon analizi tekniği kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda sınav kaygısı, mükemmeliyetçilik, sosyal destek ve akademik başarı değişkenleri arasında manidar ilişkiler saptanmış ve aşamalı regresyon sonucunda sınav kaygısına ilişkin varyansa katkıları bakımından mükemmeliyetçilik, akademik başarı, arkadaşlardan ve öğretmenlerden algılanan sosyal destek ve cinsiyet değişkenlerinin sınav kaygısının önemli yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Elde edilen bu bulgular alan yazındaki ilgili araştırmalar kapsamında tartışılarak alandaki araştırmacı ve uygulamacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
lise öğrencileri,algılanan sosyal destek ölçeği,mükemmeliyetçilik,sınav kaygısı,akademik başarı,sosyal destek,sınav kaygısı envanteri (ske)
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SSCI