The Risk Behaviors of High School Students and Causes Thereof: A Qualitative Study
Tuncay Ergene
Arif Özer
Prof. Dr. Dilek GENÇTANIRIM KURT
Fatma Arıcı Şahin
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Selen Demirtaş Zorbaz
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Seval Kızıldağ Şahin
Adıyaman Üniversitesi, Türkiye
Tülin Acar
Paul Hoard
Bu araştırmada ergenlerin riskli davranışlarının nedenleri, yaşamlarındaki risk faktörleri ve ergenleri koruyucu faktörler incelenmiştir. Olgu bilim desenin kullanıldığı bu nitel çalışmada okul psikolojik danışma ve rehberlik servislerinin her bir risk alanına göre riskli davranış sergilediğini ileri sürdükleri toplam 47 öğrenciyle görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmada kuramsal bilgiler ışığında hazırlanan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Sonuçlar ergenlerde farklı boyutlarda ele alınan bu riskli davranışların ortaya çıkmasında sıklıkla aile ve arkadaş ilişkilerinin etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmanın sonuçlarına dayalı olarak riskli davranışı diğer riskli davranışların da yordadığı, riskli davranışların birbirine neden olduğu, söylenebilir. Okul temelli önleme programlarının riskli davranışlara müdahele ve önlenmesinde kritik bir öneme sahip olduğu düşünülmektedir.
Dergi Adı Hacettepe University Journal of Education
Basım Tarihi 01-2019
Doi Numarası 10.16986/HUJE.2018037862
Makale Linki http://www.efdergi.hacettepe.edu.tr/upload/files/2548-published.pdf