Öğretmen Adaylarının Eğitim İnançlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi
Hasan Güner Berkant
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Dildar ÖZASLAN
Bu araştırmanın genel amacı, öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini sınıf öğretmenliği, fen bilgisiöğretmenliği ve pedagojik formasyon programlarında öğrenimgören 303 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma verileriYılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011) tarafından geliştirilen Eğitimİnançları Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenadaylarının en çok benimsedikleri eğitim inancının varoluşçuluk,en az benimsedikleri eğitim inancının ise esasicilik olduğubelirlenmiştir. Öğretmen adaylarının eğitim inancı puanlarıarasında cinsiyetlerine, öğrenim gördükleri program ve annebabalarının tutum tiplerine göre anlamlı fark bulunmazken,ilerlemecilik eğitim inancı puanları arasında öğrenci merkezliyaklaşımı benimseyenler lehine, esasicilik eğitim inancı puanlarıarasında öğretmen merkezli yaklaşımı benimseyenler lehineanlamlı farkların olduğu, ayrıca ilerlemecilik ve esasicilik eğitiminancı puanları arasında konu odaklı dersleri uygun görenlerlehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 03-2019