An in-silico approach for the evaluation of six DNA barcodes by using Maximum Likelihood (ML) and TaxonDNA approaches for some Polygalaceae
Doç. Dr. Deniz AYGÖREN ULUER
Polygalaceae kozmopolit bir yayılıma sahip, 27 cins içinde yaklaşık 1,200 türe sahip geniş bir familyadır. Ancak birçok bitki grubu gibi, Polygalaceae türlerinin tanımlanması genellikle çiçek ve meyva karakterlerine bağlıdır. Bu nedenle DNA barkodlama yontemi steril materyalin doğru tanımlanmasını sağlayabilir. Bu çalışmada altı tane yaygın olarak kullanılan DNA barkodu, rbçL, matK, trnL-F DNA bölgesi (trnL intron+trnL-F dahil), tüm ITS (ITS1+5.8S+ITS2), ITS1 ve ITS2 DNA bölgelerinin, Maximum Likelihood (ML) ve TaxonDNA yöntemleri ile DNA barkodu olarak performansları değerlendirilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, altı DNA bölgesinden hiçbiri ideal değildir, ancak Polygalaceae familyası için en uygun DNA barkodu matK gen bölgesidir.
Dergi Adı Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce