Yazarlar |
Prof. Dr. Harun ÇİFTÇİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem ER ÇALIŞKAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÖZTÜRK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada kızartılarak tüketime hazır hale getirilen bazı balık türlerindeki metal düzeylerinin belirlenmesi, elde edilen değerlerin Ulusal ve Uluslararası standartlarla karşılaştırılması ve insan sağlığı riskinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metal tayininde Yüksek Çözünürlüklü Sürekli Işın Kaynaklı Alevli Atomik Absorbsiyon Spektrofotometrisi (HR-CS FAAS) kullanılmıştır. Orta Karadeniz Bölgesinden temin edilen balıkların kas dokularından (kızartma sonrası) alınan örneklerin çözünürleştirilmesinde mikro dalga parçalama sistemi kullanılmıştır. Çalışmada metal düzeyleri, Pb için 0.26-0.43 µg g -1 ; Ni için 0.15-0.25 µg g -1 ; Cd için 0.03-0.25 µg g -1 ; Al için 1.3-5.2 µg g -1 ; Cr için 0.34-2.79 µg g -1 ; Cu için 1.08-3.33 µg g -1 ; Fe için 3.64-14.95 µg g -1 ; Mn için 2.03-3.54 µg g -1 ; Zn için 4.13-20.72 µg g -1 ; Ca için 0.25-1.37 mg g -1 ve Mg için 0.27-0.71 mg g -1 aralığında tayin edilmiştir. Balık türlerindeki metal düzeyleri Ulusal ve Uluslararası standartlar ile karşılaştırılarak dokulardaki Tahmini Haftalık Alım Düzeyi (EWI), Hedef Tehlike Oranı (THQ) ve Tehlike İndeksleri (HI, Toplam THQ) hesaplanmıştır. Çalışılan metaller için EWI değerlerinin Tolere Edilebilir Haftalık Alım Miktarları (PTWI) değerlerinden düşük olduğu tespit edilmiştir. THQ ve tehlike indeksi değerlerinin 1’den küçük hesaplanmıştır. Böylece analiz edilen balık türlerinin tüketilmesi halinde tüketici açısından kanser harici sağlık problemlerinin ortaya çıkma olasılığının düşük olacağı kararına varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences |
Dergi ISSN | 2757-5195 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 06-2021 |
Cilt No | 7 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 219 / 233 |
Doi Numarası | 10.28979/jarnas.883611 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.28979/jarnas.883611 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 1 |
Google Scholar | 3 |