Güneş pilleri için ZnO’nun yapısal ve elektronik özelliklerinin incelenmesi: Ab-initio çalışması
Doç. Dr. Cihan KÜRKÇÜ
Ziya Merdan
Gazi Üniversitesi, Türkiye
ZnO bileşiğinin kristal yapısı yoğunluk fonksiyonel teorisi (DFT) ile genelleştirilmiş gradyant yaklaşımı (GGA) kullanılarak yüksek hidrostatik basınç altında 100 GPa’ya kadar çalışıldı. Çevre koşullarında ZnO, uzay grubu P63mc olan wurtzite (B4) tipi yapıda kristalleşir. Bu yapı üzerine artan basınç uygulandığında, ZnO’nun B4 yapısı uzay grubu olan NaCl (B1) tipi yapıya dönüşmüştür. Bu çalışmada elde edilen faz geçişinin deneysel sonuçlarla uyumunu araştırmak için toplam enerji ve entalpi hesaplamaları yapıldı. Bu hesaplamalar sonucu faz değişiminin 9 GPa civarında gerçekleştiği sonucuna varıldı. Bu sonucun literatür ile uyum içinde olduğu görüldü. Ayrıca ZnO’nun elektronik özellikleri de incelendi. B4 ve B1 yapıları için band aralıkları sırası ile 0.7 eV ve 1.95 eV olarak elde edildi.
Dergi Adı Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2018