Ab-iinitio/i Calculations of the Physical Properties in Gallium Nitride at Equilibrium Phases: Rocksalt and Wurtzite
Doç. Dr. Cengiz SOYKAN
Perdew-Burke-Ernzerhof (PBE) tarafından parametrelize edilmiş, genelleştirilmiş eğim yaklaşımı (GGA) dahil olan Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT) kullanılarak, ab-initio toplam enerji hesapları yapılmıştır. Rocksalt B1 ve wurtzite B4 fazlarının fiziksel özelliklerini araştırmak için PAW potansiyeli Ga-4$s2$4$p1$ ve N-2$p2$2$p3$ valans elektron konfigürasyonu ile iyonlar ve elektronlar arasındaki etkileşimi tanımlamak için kullanılmıştır. Ortak teğet yapımı kullanılarak, B4 yapısından B1 yapısına denge geçiş basıncı (Pt) 33.66 GPa olarak hesaplanmıştır. DFT hesapları wurtzite B4’ün en üst bandlarının -0.256 eV ile Fermi seviyesi arasında çoğunlukla N-p durumlarına bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. En düşük iletim bandı N-s ve Ga-s durumlarının bir karışımından oluşmaktadır. Valans bandının maksimumu ve iletim bandının minimumu Γ simetri noktasında meydana gelmektedir. Buna paralel olarak, GaN’ün B4 fazı Γ noktasında 1.702 eV olarak hesaplanan bir dolaysız (direkt) band aralığına sahiptir. Rocksalt B1 fazının en yüksek valans bandı başlıca N-2p durumlarının katkılarından oluşmaktadır. Rocksalt B1 fazının dolaylı (in direkt) band aralığının valans bandının en üst bölgesi L-noktasından iletim bandının en alt bölgesi X yönünde olduğu rapor edilmesine rağmen [7], biz dolaylı (in direkt) band aralığını valans bandının en üst bölgesi L noktasından iletim bandının en alt bölgesi Γ yönünde olduğunun gözlemledik. Rocksalt B1 fazı için bizim hesapladığımız dolaylı (in direkt) band aralığı değeri 0.777 eV’dir ve önceki çalışmalardan daha düşüktür.
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 04-2018